Japans fremste kordirigent til Norge

Fumiaki Kuriyama er Japans mest ettertraktede kordirigent. Han har høstet stor anerkjennelse for sine tolkninger av japansk samtidsmusikk, for sitt arbeid med å bestille nye verk, og for sine fenomenale resultater i korkonkurransen All Japan Chorus Competition. Nå kommer han til Norge for å dirigere Grex Vocalis i Universitetets Aula den 10. april.

Fumiaki Kuriyama, f. 1942, har eksamen i musikk fra Shimane universitet. Her studerte han korledelse med Nobuaki Tanaka og Masamitsu Takashina. Han sang samtidig i koret «Kikikai» og Tokyo Filharmoniske kor, og etablerte etter hvert sin egen kororganisasjon «Ritsuyu-kai», som nå består av 14 kor. Han er også styreformann og musikalsk leder for organisasjonen «Music Tree» som i år arrangerer korfestivalen Tokyo Cantat for tiende gang.

Kuriyama har i årenes løp bestilt og uroppført en rekke nye japanske verk. I november 2002 organiserte tre av Japans ledende komponister en konsert i anledning Kuriyamas 60-årsdag hvor 18 nye verker ble urfremført. Ved den anledning mottok han Nakajima Kenzo Music Prize.

Fumiaki Kuriyama har vunnet en rekke 1. priser både i nasjonale og internasjonale korkonkurranser. Hans kor «Coro Kallos» vant Grand Prix i Tolosa i 1994 og European Grand Prix i Arezzo i 1995. Kuriyama er meget etterspurt både som kursinstruktør og jurymedlem i mange land. Han underviser ved Tokyo universitet og er også musikalsk leder for NHK Tokyo Broadcasting Children’s Chorus Group. Han leder dessuten en rekke blandede kor, damekor og mannskor i Japan.

Japansk-norsk samarbeid
I april får Grex Vocalis besøk av Fumiaki Kuriyama. Gjestedirigenten har med seg nyere japansk kormusikk i kofferten, og skal i noen intensive dager instudere verkene med det norske koret. Besøket avsluttes med en konsertaften under tittelen SAKURA i Universitetets Aula, der nyere japanske og norske korverk presenteres. Grex Vocalis dirigent Carl Høgset, vil dirigere den norske delen av programmet.

Fumiaki Kuriyama og Carl Høgset møtte hverandre første gang under Grex Vocalis tur til Japan i 1994. Ved den anledning ble Høgset invitert til å instruere 7 av Kuriyamas kor i løpet av en lang aften. Siden den gang har Kuriyama og Høgset møttes jevnlig både ved festivaler og i juryer rundt om i verden. Høgset har vært gjestedirigent ved Tokyo Cantat fire ganger, og er invitert i år igjen til den tiende Tokyo Cantat. Kuriyma og Høgset har arbeidet sammen ved diverse anledninger i Japan, og det er derfor spesielt hyggelig å kunne invitere Kuriyama til Norge for å dirigere Grex Vocalis i japansk musikk. I juli reiser Grex Vocalis til Japan for å synge fem konserter under ledelse av Fumiaki Kuriyama og Carl Høgset.

Konsertinformasjon
Universitetets Aula søndag 10 april kl. 19.30
En japansk-norsk opplevelse med Grex Vocalis
Dirigenter: Fumiaki Kuriyama og Carl Høgset

Billetter kr. 200/150 ved inngangen

For ytterligere informasjon/pressebilder kontakt:
PR-ansvarlig Lars Bråten, mobil 938 32 692
Dirigent Carl Høgset, tlf 22 52 02 99
eller send epost til styret@grexvocalis.no

www.grexvocalis.no