Grex fyller 35 år! – Jubileumskonsert 12.11.2006

Grex Vocalis markerer denne høsten sitt 35-årsjubileum med en treretters konsertserie. Koret åpnet jubileumssesongen med å fremføre Arne Nordheims Draumkvedet med Kringkastingsorkestret og solister. Nå er det duket for selve hovedretten; en gourmet-anretning av korlitteratur fra fem århundrer. Jubileumskonserten «Grex à la carte» finner sted 12. november kl 19.00 i Kulturkirken Jakob. Ved siden av koret medvirker Liv Glaser på hammerklaver og tenoren Helge Rønning, dirigent er Carl Høgset. Jubileet avrundes når koret, solister og Barokkanerne henter frem igjen sin gamle førjulstradisjon med å fremføre Händels Messias i Uranienborg kirke 3. og 4. desember.

Grex Vocalis feirer 35 år og inviterer til jubileumskonserten «Grex à la carte» 12. november kl 19.00 i Kulturkirken Jakob i Oslo. Grex Vocalis ble startet i 1971 av Carl Høgset, som gjennom 35 år har vært korets faste dirigent. Korets kjennemerke har vært og er en bemerkelsesverdig ren stemmeklang, noe som har ført koret inn blant eliten av norske kor. Grex Vocalis har oppnådd en rekke prestisjetunge priser i internasjonale konkurranser, og kan vise til en betydelig rekke innspillinger med internasjonal og ikke minst norsk kormusikk. Koret har mottatt to Spellemannpriser for sine innspillinger, og CD-ene har fått svært gode anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt.

Tanken bak jubileumsprogrammet er å speile korets repertoar gjennom 35 år, fra Renessansen – en epoke koret viet seg fullstendig til i sine to første år, via Barokken og Romantikken, og videre til Neoklassisismen og vår egen samtid.

«Renessansemusikken har alltid betydd mye for meg», forteller Carl Høgset, » – vi begynte med denne epoken, men allerede i 1973 måtte vi sette sammen et program som spente over flere ulike perioder i musikkhistorien for å kunne delta i den internasjonale korkonkurransen i Arezzo det året. Slik begynte også vår internasjonale virksomhet med invitasjoner til festivaler og konkurranser».

Julen 2004 fremførte Grex Vocalis Monteverdis Vespro della Beata Vergine, og på jubileumskonserten representeres barokkperioden med satsen «Lauda Jerusalem» fra dette verket. Etter hvert kom også Romantikken inn i korets repertoar. På jubileumskonserten er denne epoken representert ved Mendelssohn, Schubert og Reger. Stykkene er nye for koret, men lysende eksempler på romantisk stil.

«Jeg har lenge ønsket å fremføre Regers store motett O Tod, wie bitter bist du, som er et sen-romantisk stykke for åttestemmig kor», forteller Høgset. – Dette stykket berører meg alltid, og særlig når vi kommer til den meget langsomme avslutningsdelen O Tod, wie wohl tust du. Da bryter tårene ofte frem i øyenkrokene».

For å få den tidsriktige renesanseklangen har koret engasjert Liv Glaser med hennes hammerklaver, eller «pianoforte», til Schuberts berømte salme 23 Gott ist mein Hirt for damekor og pianoforte. Hun akkompagnerer også Nachthelle for tenor solo, mannskor og klaver. Solist er operasangeren Helge Rønning, som for øvrig startet sin sanglige løpebane i bl.a. Grex Vocalis.

I 1966 fikk han Carl Høgset ørene opp for Francis Poulenc under en studietur i Frankrike. Særlig Poulencs motetter gjorde et sterkt inntrykk, og Grex Vocalis fremførte hans fire påskemotetter i konsert og på fjernsyn i 1974. Poulencs musikk har siden den gang vært på korets repertoar, og i 1999 kom Grex Vocalis med en CD viet Poulencs kormusikk. På jubileumskonserten synger koret den krevende motetten Exultate Deo, og Salve regina som Grex Vocalis fremførte første gang for snart tyve år siden.

Samtidsmusikken er representert med musikk fra Norge, Japan og USA. Bjørn Kruse står for programmets uroppførelser. Han har på bestilling komponert to nye stykker og omarrangert det tredje Verket bærer tittelen Quasi un madrigale, tre italienske dikt for blandet kor a cappella, og er basert på tekster av Montale, Quasimondo og Allegra.
– Diktene lar seg vanskelig oversette direkte, for dette er surrealistiske og abstrakte bilder, hvor musikken i poesien slipper igjennom mellom de korte fragmentene av meningsbærende sammenheng. Det er disse øyeblikkene i deres poesi jeg har prøvd å fange, forklarer komponisten Bjørn Kruse.

I april 2005 innledet Grex Vocalis et samatbeid med den fremtredende japanske korlederen Fumiaki Kuriyama. Dette resulterte i en konsert i Universitetes Aula og en påfølgende turné i forskjellige japanske byer i juli samme år. Et av stykkene fra dette norsk-japanske programmet er med i jubileumsmenyen; Akira Miyoshis «Kadode», som beskriver en mors følelser idet hennes datter skal gifte seg.

Konserten avsluttes med å se fremover mot korets neste store utenlandsreise som går til Cuba i påsken 2007. Allerede i 2004 stiftet Grex Vocalis bekjentskap med den kvinnelige dirigenten Digna Guerra fra Cuba, da hun var invitert til Norge for å holde et seminar for Grex Vocalis med cubansk musikk. Det var en stor opplevelse å synge i Universitetets Aula under den energiske damen, og hun skal igjen få oppleve å dirigere koret under festivalen «America Cantat» i Havana i påskeuken neste år. «Amor de mi alma» var siste nummer på korets Cuba-konsert i 2004. Det er ikke et cubansk, men et stykke amerikansk musikk til en veldig gammel spansk tekst. Stykket har så mye av den cubanske sødmen i seg at Carl Høgset har valgt å avslutte konserten med dette stykket.

Som stifter og dirigent for Grex Vocalis er Carl Høgsets betydning for norsk korsang betydelig på en rekke områder, han er en profesjonell ildsjel med et varmt og ekte engasjement for korsangens betydning, og ved å rekruttere unge mennesker til korsang på høyt nivå har han vært lærer og inspirator for en rekke av dagens profesjonelle utøvere. Det er en vital dirigent, med sitt 35-årige kor Grex Vocalis, som nå entrer podiet i Kulturkirken Jakob med en rikholdig og sammensatt gourmet-anretning av korlitteratur fra fem århundrer.

På jubileumskonserten serveres følgende smakebiter:
Giaches de Wert (Italia, 1535-1596) Giunto alla tomba
Claudio Monteverdi (Italia, 1567-1643) Lauda Jerusalem
Thomas Weelkes (England, ca 1576-1623) When David heard
Franz Schubert (Østerrike, 1797-1828) Gott ist mein Hirt og Nachthelle
Felix Mendelssohn (Tyskland, 1809-1847) Denn Er hat Seinen Engeln befohlen
Max Reger (Tyskland, 1873-1916) O Tod, wie bitter bist du
Francis Poulenc (Frankrike, 1899-1963) Excultate Deo og Salve Regina
Akira Miyoshi (Japan, 1933-) Kadode
Bjørn Howard Kruse (Norge, 1946-) Quasi un madrigale
Dr. Z. Randall Stroope (USA, 1953-) Amor de mi alma

Velbekomme!

«GREX A LA CARTE» KULTURKIRKEN JAKOB SØNDAG 12. NOVEMBER KL 19.00
Billettpris kr 220/180 www.billettservice.no tlf 815 33 133

Pressebilder: http://www.grexvocalis.no

Kontaktpersoner:
Carl Høgset, dirigent, tlf 22 52 02 99, mob 928 21 056, ch@studiogenerations.com
Beate Styri, pressekontakt Grex Vocalis, mob 90 60 66 661, beate.styri@gmail.com