DEN STORE AVSKJEDSKONSERTEN 

Etter 48 år i toppsjiktet av norske kammerkor avslutter Grex Vocalis karrieren med en storslagen konsert på hovedscenen i Operaen. Programmet blir et tverrsnitt av korets repertoar gjennom tidene. Fem fremragende utøvere, alle med nær tilknytning til Grex Vocalis, er med når koret inviterer til konsert for aller siste gang:

Tora Augestad, mezzosopran, Ditte Marie Bræin, sopran, Njål Sparbo, baryton, Inger Elise Reitan, klaver og Sara Aimée Smiseth, klaver og konferansier. 

Grex Vocalis 2019. Foto: Renate Madsen

Historien om Grex Vocalis omfatter konserter, TV-opptredener, et førtitalls forestillinger på Det Norske Teatret, turneer i inn- og utland, en rekke seire i internasjonale korkonkurranser og tre Spellemannpriser:

  • 1977 for Grex Vocalis: Norwegian Folksongs & European Madrigals (Arne Bendiksen)
  • 1983 for Renessanse for kor (Kirkelig Kulturverksted)
  • 2006 for Draumkvedet. Arne Nordheim (Simax)

Grex Vocalis – «den syngende hjord» – ble stiftet av Carl Høgset i 1971 og etablerte seg raskt som et av Norges ledende vokalensembler. Høgsets klangideal ble formet av kontinentale impulser, og koret ble støpt i en rendyrking av tidligmusikktradisjonen, der homogenitet, renhet, linjer, vokalfarge og fokus på tekstlig innhold og uttrykk er essensielt. Disse kvalitetene har koret tatt med seg også i arbeidet med andre musikalske epoker, og til sammen utgjør de en grundig skole som gir grunnlag for all slags polyfon sang.

I dag har Oslo et rikt korliv med en mengde dyktige dirigenter og amatørkor. Slik var det ikke på 1970-tallet. Da var det ingen musikkinstitusjoner som tilbød bachelor- og mastergrad i kordireksjon, og ingen hadde hørt Poulencs kormusikk i Norge. Carl Høgsets repertoarvalg og tolkninger brakte noe helt nytt inn i det norske musikkliv. Grex Vocalis har bestilt og urfremført verker av norske komponister, men koret har også en lang tradisjon med å fremføre store, kjente verk med orkester i adventstiden – blant andre Bachs Juleoratorium og Messe i h-moll, Händels Messias og Monteverdis Mariavesper. NRK spilte inn flere timelange programmer med Grex Vocalis på 1980-tallet, og et langt samarbeid mellom koret og Arne Nordheim kulminerte i Draumkvedet, som først ble fremført i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 – i en scenisk versjon på Det Norske Teatret.

Koret har turnert Norge og Europa rundt og dessuten besøkt Japan og Cuba, og vunnet førstepriser i nasjonale og internasjonale korkonkurranser. Grex Vocalis har gitt ut ti innspillinger og medvirket på femten andre. Korets klang er like egenartet og gjenkjennelig i dag som den var på korets første utgivelse.   

Grex Vocalis har hele veien hatt internasjonale interesser og ambisjoner, og Høgsets klangideal har vært vesentlig for korets musikalske signatur, suksess og utmerkelser. Nå setter kor og dirigent punktum for Grex Vocalis.

Gå ikke glipp av korets avskjedskonsert!
NB! Billetter legges ut for salg på Operaens hjemmeside 9. mai 2019 kl. 10.00

Konserten er støttet av Oslo kommune, Norges Korforbund og FFUK.

Om solister og dirigent:

Tora Augestad (mezzosopran), opprinnelig fra Bergen, har base i Berlin og jobber med noen av Europas fremste komponister og regissører. Hun veksler mellom flere stilarter og samarbeidspartnere og har markert seg både nasjonalt og internasjonalt innen samtidsopera, kabaret, tidligmusikk og jazz. Tora Augestad har sunget med Grex Vocalis tidligere, både som korist og solist, og har også vært vikardirigent for koret. Hun har også vært med i Norges Ungdomskor (NUK) under ledelse av Carl Høgset, og var selv dirigent for NUK i 2004-2005 sammen med Kjetil Almenning.

Tora Augestad, Wedding, Berlin 2017. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen, Berlinkontoret.no

Tora Augestad ble utnevnt til Årets utøver 2018 av Norsk Komponistforening. Prisen går til en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode. I juryens begrunnelse het det blant annet: Utøveren har i snart to tiår vært en viktig formidler av samtidsmusikk i inn-og utland. Det er en utøver som beveger seg mellom sjangre, og er med på å forene disse. Hennes evne til å favne bredt musikalsk og å bidra til å bringe norsk musikk ut, nasjonalt og internasjonalt er unik. Hun er uredd og har en sterk kunstnerisk stemme i alle prosjekt hun er med i.

I år vant Tora Augestad og Oslo-Filharmonien Spellemannprisen i kategorien klassisk for utgivelsen «Portraying Passion».

Ditte Marie Bræin (sopran) har gjort seg bemerket som en av de mer allsidige og interessante unge sangerne i Norge, og er ettertraktet både som ensemblesanger og solist. 

Ditte Marie Bræin.

Ditte Marie Bræin har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole, hvor hun studerte under veiledning av Mona Julsrud, Svein Bjørkøy og Randi Stene. Ditte Marie Bræin har opparbeidet seg bred erfaring innen barokk-, wienerklassisk og samtidsmusikk. Hun har ved flere anledninger sunget i både inn- og utland med det norske samtidsensemblet asamisimasa, med tidligmusikkensemblet Barokkanerne, og med DR Vokalensemblet under ledelse av Marcus Creed. I 2013 var Ditte tilknyttet kulturutvekslings-organisasjonen Transposition og var med i en oppsetning av Händels Messias ved operahuset i Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Hun medvirker på en rekke CD-innspillinger, blant andre med Det Norske Solistkor under ledelse av Grete Pedersen, hvor hun siden høsten 2012 har vært fast sanger. Hun ble tildelt stipend fra Sine Butenschøns Fond 2017. Ditte Marie har vært solist med Grex Vocalis ved flere anledninger, senest våren 2018 da hun var solist med koret i Universitetets Aula.

Njål Sparbo har etter debuten i 1991 markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere, med et repertoar som spenner over opera, romanser og kirkemusikk. Hans særlige interesse for samtidsmusikk har ført til mange bestillingsverk, tallrike urfremføringer, sceniske oppsetninger og plateinnspillinger.

Njål Sparbo. Foto: Elisabeth Wathne

Sparbo er blitt tildelt en rekke stipendier og priser, bl.a. fra Wallenbergs stipendiefond, Klæstads legat, Fegerstens legat, Ingrid Bjoners stipend og Kirsten Flagstads pris. Etter en konsertserie med samtlige sanger av Edvard Grieg, mottok han i 2009 Griegprisen for sitt bidrag til å fornye den musikalske tolkningstradisjonen i Griegs sanger, særlig ved å få frem den dramatiske spennvidden.

Njål Sparbo har også selv sunget i en rekke kor og ensembler, blant annet Grex Vocalis, Den Norske Operas kor, vokalkvartetten Quattro Stagioni og vokalsekstetten Nordic Voices. Han har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan, Sør-Korea og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 30 plateinnspillinger bak seg.

Carl Høgset har studert språk og musikk ved Universitetet i Oslo og sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole. Han begynte sitt sangerliv som guttesopran i Sølvguttene, der han var aktiv sanger fra han var ti til han var tredve år. Som Norges første profesjonelle kontratenor holdt Høgset sin debutkonsert i 1977.

Carl Høgset

Carl Høgset startet Grex Vocalis i 1971. Sammen med Terje Kvam tok han initiativet til å starte Oslo Domkirkes Guttekor i 1985. Koret er bygget etter engelsk kortradisjon, og Høgset fungerte som stemmepedagog og underviste guttene enkeltvis. Han var dirigent for Schola Cantorum i perioden 1985-1987. I 1987 startet Carl Høgset Norges Ungdomskor (NUK) sammen med Joar Rørmark. Også med dette koret har han vunnet flere 1. priser i internasjonale konkurranser. Han ledet NUK i 17 år frem til 2004. Høgset var dirigent for mannskoret Den Norske Studentersangforening fra 1982-1985 og i perioden 2012-2015, Øystre Slidre Sanglag fra 2000 til 2003, og Sølvguttene fra høsten 2003 til sommeren 2004. I 2002 startet Carl Høgset sangkurset Alle kan synge. Kurset har filialer i andre byer i Norge. Høgset har vært mye benyttet som instruktør ved sang- og dirigentkurs i inn- og utland, samt jurymedlem ved internasjonale korkonkurranser.

Carl Høgset er æresmedlem av Norges Korforbund og Foreningen norske kordirigenter (FONOKO), og ble i 2007 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv. Sommeren 2018 mottok han den internasjonale hedersprisen “Una Vita Per La Direzione Corale” («Et liv som korleder») – fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv.

Om pianistene og konferansieren:

Inger Elise Reitan, klaver, har bakgrunn som dosent i fagområdet gehørtrening fra Norges musikkhøgskole. Hun er utdannet i språk, kunsthistorie og musikk fra universitetene i Bergen og Oslo og fra Norges musikkhøgskole. Hun har lang fartstid som korsanger, blant annet fra koret Grex Vocalis hvor hun var medlem i 30 år. Siden Carl Høgset startet Alle kan synge-prosjektet i 2002 har hun vært fast pianist, repetitør og arrangør.

Inger Elise Reitan. Foto: Brita K. Bergersen.

I 1998 utga hun i samarbeid med Norges Korforbund boken Finn tonen – hold takten, en lærebok i melodilesning og musikkteori for korsangere, utgitt på Norsk Musikforlag AS. I 2008 utkom tre hefter på Cantando forlag med trestemmige arrangementer, under titlene Alle kan synge norske sanger og folkeviser, Alle kan synge julesanger og Alle kan synge svenske, danske og engelske sanger. Inger Elise Reitan har også ved tidligere konserter vært engasjert som pianist av Grex Vocalis, hvor hun er utnevnt til æresmedlem.

Sara Aimée Smiseth, klaver og konferansier, fullførte masterstudiet ved Norges musikkhøgskole i 2013. Siden endt studietid har hun fremført rundt femti konsertkåserier på både større og mindre scener fra Troms i nord til Telemark i sør. Våren 2018 turnerte hun i USA med konserten Experiencing Edvard Grieg. Sara har opptrådt flere ganger i radio som pianist og kåsør, og ved Operaens tiårsjubileum fremførte hun deler av Grieg-konserten i NRKs livesendte TV-program. 

Til daglig jobber hun frilans, men er samtidig tilknyttet Den Norske Opera & Ballett som formidler og pianist.

Sara Aimée Smiseth. Foto: Anna Grankvist.

Sara er også en mye brukt korakkompagnatør og -repetitør, og samarbeider jevnlig med kor som Det norske Solistkor, Schola Cantorum og Oslo Domkor. I årene 2012-15 var hun fast pianist for Den norske Studentersangforening, og akkompagnerte dem på turné i Japan i november 2015. Siden 2010 har hun vært fast akkompagnatør og repetitør for Grex Vocalis.