Brahms: Ein deutsches Requiem

Opplev Johannes Brahms storslåtte mesterverk Ein deutsches Requiem fra 1868. For mange er dette det ypperste av alle rekvier.

Ein deutsches Requiem er ikke en tradisjonell messe med forbønn for de døde, men en messe skrevet for de gjenlevende. Verket skiller seg ut fordi Brahms valgte andre tekster enn det som var vanlig praksis. I stedet for å bruke den latinske liturgien som vektla vreden ved dommens dag, valgte han tyske bibelvers om lys, håp, glede og oppstandelse for å trøste de sørgende. Brahms sa selv at han like gjerne kunne kalt verket et menneskelig rekviem.

Den første versjonen av Ein deutsches Requiem ble urfremført i 1867 i Wien. Det ble både buing og oppstyr under konserten, men verket markerte likevel begynnelsen for en økende interesse for komponisten. Brahms skrev ytterligere én sats til verket året etter, og den første komplette fremførelsen var i 1869, denne gangen i Leipzig. Mottakelsen var overveldende. I løpet av kort tid ble det satt opp nye konserter over hele Tyskland. Siden den gang har Brahms rekviem vært en sammenhengende publikumssuksess.

Ein deutsches Requiem er opprinnelig skrevet for et stort kor på rundt 200 sangere, to solister og fullt symfoniorkester. Versjonen som nå fremføres er bearbeidet av Joachim Linckelmann i 2010 for en mindre besetning. På denne måten trer kor og solister klarere frem enn i tradisjonelle oppførelser.

Vi fremfører verket i Uranienborg kirke lørdag 10. november og søndag 11. november, kl 19.30 begge dager. Velkommen!

SOLISTER:
Ditte Marie Bræin (sopran) har gjort seg bemerket som en av de mer allsidige og interessante unge sangerne i Norge, og er ettertraktet både som ensemblesanger og solist.

Johannes Weisser (baryton) har etablert seg som en av sin generasjons ledende barytoner. Han er en etterspurt konsertsanger og opptrer regelmessig i mange av Europas største konserthus.

Både Ditte Marie Bræin og Johannes Weisser har vært solister med Grex Vocalis ved flere anledninger.

KOR OG DIRIGENT:
Grex Vocalis ble stiftet av Carl Høgset i 1971 og utviklet seg raskt til å bli et av Norges ledende kammerkor. Grex Vocalis har fått en rekke internasjonale utmerkelser og vunnet tre Spellemannpriser. Carl Høgset ble i 2007 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats i norsk musikkliv.

ORKESTER:
Oslofjord Kammerfilharmoni har utmerket seg som et orkester med stor bredde. Gjennom flere år har de vært fast orkester ved Oscarsborgoperaen og er attraktive aktører i alt fra festivaler til kirkemusikkalske produksjoner.

PRIS: 380/350
BILLETTER: TICKETMASTER.NO

Konserten er støttet av Norges Korforbund, Kulturrådet og Oslo kommune